Máte aspoň za nehet emoční inteligence? Budete skvělý týmař :-)

Karolina Čiklová

Otázka, zda je možné „udělat“ týmového hráče opravdu z každého, visí nad nejednou organizací. Jakmile se rozrostete o další členy (tedy pracovníky, kolegy, zaměstnance), musíte nutně přemýšlet o jejich zapojení do už fungující skupiny lidí. Bez týmové spolupráce to nepůjde.

Nikdo neví dost.

Svět je složitý a proměnlivý. Hierarchicky založené organizace, ve kterých nadřízený ví a umí víc než podřízený, už nezvládají plnit nestrukturované a složité úkoly. Ubývá opakovaných činností, převládá potřeba pochopit a reagovat na spletité souvislosti trhu. Rychle, pokaždé jinak a s vidinou společného cíle.

Přiznejme si – dnes nikdo neví dost.

Ani ti, co se pasují na ředitele zeměkoule. Týmy proto spoléhají na synergii různých lidí s různými schopnostmi a dovednostmi. Znamená to tedy, že platným členem týmu může být opravdu každý?

Otázky a chyby
Klasik praví, že “Je snazší klást blbé otázky než opravovat blbé chyby”. Ptejme se tedy, jak fungovat v týmu tak, aby byla práce efektivní, držela se společného cíle, dávala lidem smysl a bavila je. Ačkoli je vždycky všechno složitější, když ukážete následující krásy týmové spolupráce většině kolegů, mohli by naskočit na palubu. Protože týmy a jejich výkonnost jsou závislé na osobních vztazích a emoční inteligenci. A ty si budujeme odmalička.

Krásy týmové spolupráce:
V týmu poznáš bratra. Základní podmínkou funkčnosti týmu je rovnoprávnost členů. Podpora není prázdné slovo a pocit „když mi něco nepůjde, ostatní mi pomohou“ rozvazuje ruce i mysl. Soupeření, slovní útoky, shazování cílů – nic takového do týmu nepatří.
V týmu najdeš slepou uličku. A to je skvělé! Rychlé odhalení cesty, kterou není dobré se vydat, pomůže najít jinou/vhodnější/použitelnější strategii.

Každý člen týmu někdy sáhne vedle. Díky otevřené komunikaci a hluboké diskuzi eliminuje skupina největší nesmysly hned v zárodku. A může napřít pozornost novým směrem.

1. V týmu oddělíš problém od člověka. Tohle je Jarda a tohle je problém. Jarda je jeho nositelem, nikoli nezbytně jeho původcem. Pro řadu manažerů velmi osvobozující zjištění. Práce v týmu se posouvá mílovými kroky, pokud z komunikace mizí věty jako „To si vyřeš, jak chceš“ nebo „Je to jen tvoje odpovědnost“ a „Nezdržuj nás svými věčnými pochybnostmi“.

2. V týmu pracuješ lépe a radostněji. Skutečně je prokázáno, že lidé fungující v týmech jsou výkonnější, spokojenější a dokonce užívají méně antidepresiv. Vědí totiž, že se mohou na ostatní spolehnout. Jednají otevřeně a ve své práci vidí smysl.

3. V týmu na sobě makáš. Skupina lidí u jednoho stolu ještě není tým. Skupina lidí, z nichž každý dokáže kontrolovat své chování, pojmenovat pohnutky, chápat emoce ostatních a vytvářet i řídit vztahy – to je tým. Míra emoční inteligence je u každého jiná, ale svým způsobem na ní lze celoživotně pracovat. Kdo chce, stane se skvělým týmařem.

Lidé, mluvte!

Možná máte v týmu kolegu, který zkrátka více mlčí, než mluví. Plamenné řeči ostatních ho nechávají klidným, maximálně se vzchopí k pokývání hlavou nebo mírnému úsměvu. Pozor - i on má potenciál být pro tým mimořádně přínosný. Lidé s vysokou emoční inteligencí mohou někdy dokonce vypadat  i jako uzavření morousové. Často se však jen zdržují rychlých soudů a impulzivních reakcí. 

Nelamte nad nikým hůl. Správně cílenými, otevřenými otázkami zapojíte do týmu opravdu každého. S výjimkou lidí, kteří emoční inteligenci považují za cosi zbytného a natolik nepodstatného, že není třeba se tím zabývat. Kdo se učit nechce, ten týmovým hráčem nikdy nebude.